El grup de folk Urbàlia Rurana encetarà en els pròxims dies la gira de presentació del disc De tornada a les ribes per les comarques valencianes. Després de la posada de llarg oficial al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona el passat 19 de maig, el quintet portarà els ritmes mediterranis i les cobles populars a localitats de l’Horta, el Camp de Túria i la Costera, entre d’altres.

En primer lloc, el divendres 9 de juny, Urbàlia Rurana actuarà al Café de l’Infern de Massalfassar. La Plaça de l’Església de la població de l’Horta Nord acollirà una presentació en format acústic a partir de les 22:30 hores gràcies al concert organitzat per la Colla de Dimonis de la ciutat. Cal recordar que la relació entre la banda i aquest grup de diables ve de llarg, ja que la peça “Ball de dimonis de Massalfassar” -composta per Urbàlia Rurana- va ser inclosa en el repertori de Rom i café (TRAM, 1994), segon àlbum de la formació.

Uns dies més tard, el dimarts 13 de juny a les 19:00 hores, el quintet desembarcarà al cap i casal. La Llibreria Fan Set de València, situada a l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània, farà lloc entre les prestatgeries per tal de fer sonar algunes cançons en acústic de De tornada a les ribes. Unes composicions amb fortes connexions literàries, on s’han recollit poemes de l’andalusí Ibn al-Labanna (en versió de Josep Piera), versos de Marc Granell i textos de Rosabel Gumbau i Joan Soler i Amigó. També al mes de juny, el dijous 29 a les 22:30 hores, Urbàlia Rurana tocarà al Museu Comarcal de l’Horta Sud de Torrent.

Més endavant, el dijous 20 de juliol a les 23:00 hores, la Torre del Virrei de L’Eliana serà l’escenari perfecte per a una altra vetllada de músiques tradicionals valencianes -amb la jota, el fandango i les seguidilles, entre d’altres- i cadències mediterrànies -com la polca, el hassapiko i la tarantel·la-.

Per últim, el grup també protagonitzarà dues importants cites culturals de l’estiu. Així, el divendres 21 de juliol, tornarà a formar part del festival Música al Castell de Dénia, un referent de la música folk al qual Urbàlia Rurana sempre ha estat molt lligat. Enguany, la banda compartirà el cartell de la vint-i-sisena edició de l’esdeveniment amb Mísia, José Porcel & Antonio Canales i Coetus amb Carles Dénia. Una setmana després, el dia 29, la formació actuarà a la Costera, al cicle Nits al Castell de Montesa.

Si alguna cosa ha caracteritzat la trajectòria d’Urbàlia Rurana des del seu naixement, ara fa 27 anys, és la seua presència constant als entaulats per tal d’amenitzar trobades i celebracions. A més, ha sabut adaptar les seues actuacions a espais i repertoris diversos. I això no canviarà.

D’aquesta manera, el quintet es comboiarà de nou amb els amics de La Romàntica del Saladar per a delit dels assistents a la II Fira Modernista de Carcaixent. La Plaça de Julià Ribera de la localitat de la Ribera Alta tremolarà el pròxim 10 de juny al ritme de les tonades de cercavila, cançons de murga, danses valencianes, marxes mores i peces de ball de parella i col·lectives de l’espectacle “La vespra i la festa”.

Finalment, Urbàlia Rurana durà el seu “Sarau a la plaça” a les festes majors de Vic (2 de juliol); a la primera trobada de dolçainers de Vilamarxant (8 de juliol); a les festes de Sant Jaume de Tírig (25 de juliol); i al Centre Cultural La Beneficència de València (11 d’agost). En tots els casos, amb cançons pensades per a l’esbargiment i l’alliberament personal a través de la celebració.

0