“El mestral porta paraules i bufa melodies. Són paraules que han escapat de llocs llunyans. El vent regolfa als porxos de les cases i moltes queden atrapades a la poca aigua verda que resta al fons de la bassa. Vam aprendre a arreplegar-les. S’havia de fer, d’una altra manera acabarien trencant-se o perdent-se en la propera ventada”.

Així descriu Solk la seua labor, artesanal, de recuperació -i posterior reinterpretació- de cobles i tonades per al seu primer disc, Herència. Un treball que ja es pot adquirir en format físic i digital i que també es pot escoltar a totes les plataformes online.

El quintet beu de les músiques d’arrel tradicional de les comarques dels Ports, el Montsià, el Maestrat i el Baix Ebre. Són indrets que no coneixen fronteres i que als components del grup els agrada anomenar Terres del Mestral. Ells sostenen que és “una terra aspra i oblidada, la bellesa de la qual rau precisament en això, en el paisatge fòssil, en la cultura d’arrels perdudes, en la profunditat del temps”. D’allà prové l’herència de Solk que esdevé, alhora, la principal font d’inspiració per a elaborar les seues composicions. Són cançons amanides amb ingredients provinents d’estils musicals molt diversos i aparentment distants.

D’aquesta manera, adapten el “Ball pla de Tírig” (Alt Maestrat), reformulen una dansa guerrera de la Todolella (Els Ports) i escriuen notes al ritme de jota, seguidilles i rumba. També s’atreveixen amb els 7/8 i 11/16 del nord de Castelló, ataquen el Ball de Majorales d’Ulldemolins (Priorat) i fusionen els cants de batre al compàs d’una petenera.

Solk està format per Joan Cid (guitarra, llaüt, guitarró i cors), Sebastià Redó (veus i sintetitzadors), Jordi Sanç (percussions), Pau Puig (dolçaina, saxo soprano, ney i bansuri) i Rafel Iniesta (contrabaix).

Els seus integrants provenen d’estils musicals diversos -tradicional, clàssica, rock, hardcore, rumba, riproposta- i han format part de bandes tant diferents com Las Jotas, Saragatona, Tresmall, Lo nom del porc, Ghetto, Heura, Metabolé, AlmPen/nem, per nomenar sols algunes.

D’altra banda, els músics Beto Bedoya (bongos, campana, shakers i palmes) i Joan Guasch (clave, esquella, cáscara i palmes) han col·laborat en la gravació de la cançó “L’auca de l’home que se’n va anar”.

El disc fou enregistrat a Traiguera per Roberto Monroig de manera gairebé artesanal amb microfonia antiga. Posteriorment, els temes van ser editats per Pau Puig i Joan Cid, mentre que la mescla i la masterització es va portar a terme a El Tercero Studios de Benicarló amb Carlos Manzanares.

El CD va acompanyat per un llibret de 64 pàgines on es troben textos d’escriptores com Susanna Albella, Alícia Coscollano i Mònica Espelt, i de músics com Josep Bordes (Pepet i Marieta), Àngel Gil, Carles Santos, Feliu Ventura i el mateix Sebastià Redó, autor de les lletres. A més, s’inclouen il·lustracions del vocalista, fotografies de Manel Bellver i retrats de Carlos Lino Vital.

Més de 100 persones van contribuir econòmicament per tal d’editar l’àlbum en un projecte de micromecenatge autogestionat que va començar a principis del mes de febrer i que va culminar amb èxit a mitjan de març.

Herència es presentarà a la Llibreria El Passeig de Castelló (Passeig de la Universitat, 27) i al Tulsa Café de València (Carrer de Juan Giner, 11) el dissabte 10 de juny.

0