L’Home Brut, grup nascut a la Vall Farta, ens sorprén amb Cants de balena, el seu primer llarga durada. Un repertori de cançons que naveguen entre el rock alternatiu cru i l’indie més ballable, i que destaquen per la seua maduresa i profunditat. Sembla que el rock cantat en valencià està vivint el seu moment més dolç. La consolidació de l’estil a escenaris i segells està provocant la irrupció de nombroses formacions, que prenen per bandera guitarres, melodies i bases rítmiques contundents. Un dels exemples més paradigmàtics d’esta nova ona és sense dubte este jove i prometedor grup.

Els mamífers marins depenen del so per comunicar-se en una mesura molt major a la dels seus parents terrestres, ja que la resta de sentits tenen una efectivitat limitada dins de l’aigua. És en el fons marí, en les profunditats abissals, on L’Home Brut ubica conceptualment el seu primer treball. Un espai fosc, introspectiu i dens, on paradoxalment poden trobar-se alguns rajos de llum. La llum que desprenen les seues lletres, descaradament metafòriques i obertes, quan fan explícita la dualitat humana que cançons com “Bifaç” narren amb maduresa, o la violència que s’amaga dins de la calma i que reflexa el seu himne a la “Quietud”. Una tranquil·litat que no obstant no trobem en els ritmes que el quartet de Beneixida ens ofereix en el seu treball, frenètics i agitats en alguns ocasions (com quan arriba “La fi del món”), contundents o reposats en altres (com en la bonica “Silenci Abissal”). Les cançons que conformen Cants de balena són un exercici d’estil dintre de les variants que el rock modern ens brinda. Les guitarres, lluny de regir-se per patrons bàsics, aprofundeixen en els acords oberts amb riffs que romanen fàcilment a la memòria, com el que identifica el seu primer senzill, “Brutícia”.

Qui descobrisca per primera vegada el directe de L’Home Brut, trobarà un grup que sense tenir excessiva experiència sobre l’escenari demostra una solvència i energia que no desentona al costat d’altres grups de l’escena que compten amb uns quants anys més de trajectòria.

 

La presentació oficial del disc serà el proper dia 3 de març a partir de les 21h a la Sala Matisse de València en companyia d’Assekes, dintre del Cicle Matisos organitzat per la productora Metrònom. Entrades anticipades a 5€ a la pàgina web de Notikumi / 8€ en taquilla. Abans de la presentació, però, faran un concert previ al Casal Jove del Port de Sagunt el dia 25 a les 19h.

0