Xaluq és un projecte que es va començar a engendrar el 2014 a l’Escola Superior de Música de Catalunya, quan dos dels seus alumnes, Toni Fort i Sandra Monfort, preparaven el seu projecte de fi de carrera.  El disc Empelt reflexa l’interès d’uns músics per la recuperació de la música que senten que més els representa: la música tradicional valenciana, la seua terra d’origen. Des de Pedreguer i Gandia, ens descobreixen els cants més antics que guarda la cultura tradicional, cants que van ser el mètode d’expressió quotidiana de les generacions anteriors, i que ara, amb la globalització, s’han perdut i/o han passat a un ínfim plànol, on tan sol els més majors amb prou feines els recorden.

portada Xaluq

Amb l’ajuda i suport de músics i musicòlegs com Miquel Gil, Pep Gimeno “Botifarra”, Manolo Miralles, Sílvia Martinez, Xavi Lozano, Feliu Gasull, Rubén López Cano, Albert Gumí, Pedro Esteban o Àlex Garrobé, Xaluq es consolida i presenta el projecte de fi de carrera en un concert  i es va presentar el 14 de juny del 2014 a l’Auditori de Barcelona.

El disc Empelt és un recull de cants tradicionals arranjats i de composicions pròpies del grup. Reflecteixen en la seua música el seu passat històric, el pas dels àrabs per la seua terra i la fluctuació de tantes cultures heterogènies provinents d’altres terres, valenciaaixí com la influència de la Mediterrània, una mar que conté l’essència de cada un dels països als quals banya i retrona en ella sons de tambors, de mil i una històries de pirates, llauradors, comerciants, guerres i mites.

El disc es va presentar al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona el dia 28 de febrer. Les altres dues presentacions oficials del disc tindran lloc el dia 11 de març a les 20h a l’Espai Otubre Concerts. Entrades anticipades 8€/Taquilla 10€; i el dia 12 de març a les 20:30h al Teatre del Raval de Gandia. Entrades anticipadas 8€ / Taquilla 10€.

0