Des de dijous dia 9 a diumenge dia 12, Castelló de la Plana acollirà la 5a edició de La Fira Valenciana de la Música, TroVAM-Proweekend.

El TroVAM du enguany més de cinquanta propostes musicals valencianes i estatals que fan servir la nostra llengua, així com el castellà, l’èuscar, el gallec i l’anglés. També s’ha de destacar que el 47% dels projectes que passaran pels diferents escenaris de l’esdeveniment compten amb la presència de dones. És el cas de Maria del Mar Bonet, qui protagonitzarà el concert inaugural celebrant els seus 50 anys de trajectòria. El dijous, 9 de novembre, també comptarà amb la presència de la gallega SES i del conjunt d’havaneres de veus femenines Les Anxovetes.

Un dia després tindrà lloc el Festival Auditori Obert. En aquest cas, el públic podrà conèixer 16 intèrprets que van des del pop (Els Amics de les Arts, deBigote, Nadia Sheikh), passant pel rock sense complexos (Badlands, Animic, Niña Coyote eta Chico Tornado, Las Víctimas Civiles, Sokolov, The TWO), la cançó d’autor (Enric Montefusco, Alberto Montero, Marcel Cranc), fins les melodies de base electrònica (Soledad Vélez, Mueveloreina, PAVVLA, Marion Harper).

L’uruguaià Jorge Drexler serà el gran protagonista de la jornada del dissabte, 11 de novembre. El cantant presentarà el seu últim disc, Salvavidas de hielo, a l’Auditori de Castelló. Un espai per on també passaran Santero y Los Muchachos, L’Emperador, Gatomidi, Ombra i Rufus T. Firefly, entre d’altres. La música també sonarà al Teatre Principal, amb els recitals de Maria Arnal i Marcel Bagés i Mireia Vives i Borja Penalba, i a la Plaça Major de la capital de la Plana amb un concert gratuït protagonitzat per Candela Roots, El Diluvi, Funkiwis, Smoking Souls i La Ranamanca.

Per últim, el Trovam! – Pr

o Weekend també ha organitzat activitats per a tota la família. D’aquesta manera, les criatures podran gaudir de la música gràcies als espectacles Marcel canta Al Tall, Jazzejant amb xiquets, Contes contats i cantats i Dwomo canta a los miniterrestres. Així mateix, el diumenge es desenvoluparan tallers per als més xicotets a l’Auditori de Castelló.

Unes jornades professionals per examinar l’estat de la indústria musical
Representants institucionals, programadors, mànagers, promotors i artistes s’aplegaran a la Fira Valenciana de la Música amb la intenció de copsar les virtuts i les mancances del nostre sector musical. Una anàlisi profunda que sorgirà de les meses de debat, trobades i reunions protagonitzades per més de seixanta experts en les diverses matèries que es tractaran.

Els models de gestió de la política musical valenciana; la creació d’ocupació en activitats culturals; les anomenades music cities; la visió dels mitjans de comunicació; els festivals de música; el poder de lesimatges; i les experiències de diversos instrumentistes seran els temes plantejats al certamen. A més, es portaran a terme les trobades del Circuit Cultural de Programadors, de la Mesa de la Cultura Valenciana (MeCuV) i de l’Associació de Productors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV), així com entrevistes entre mànagers, productors i intèrprets.

A l’Auditori de Castelló també es produirà la trobada de diversos col·lectius femenins per tal d’abordar com millorar les programacions de concerts amb l’objectiu d’incentivar la presència de dones i la redacció d’un protocol contra les agressions sexistes en esdeveniments musicals. Finalment, es presentarà la plataforma 4 vents. Xarxa de Fires de Música que engloba el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira B! de les Illes Balears, la Fira Mediterrània de Manresa i el Trovam! – Pro Weekend.

La Fira Valenciana de la Música està coorganitzada entre l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). Així mateix, compta amb la col·laboració de la Diputació de València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Agència Valenciana de Turisme, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les Corts Valencianes. També hi participen el Col·lectiu Ovidi Montllor, l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!).

La informació completa del Trovam! – Pro Weekend es pot trobar a la pàgina web oficial.

0