Ja fa 27 anys que Urbàlia Rurana va començar el seu periple artístic. Els expedicionaris –Josep Sebastià (dolçaina, tarota, flauta i veu), Carles Gil (acordió, mandola, mandolina i veu), Toni Torregrossa (guitarra, mandoloncello, guitarró i veu), Bernat Pellisser (bateria, percussions) i Joan Buigues (tuba)- comparteixen les ganes d’entendre i acollir la saviesa dels paratges i la gent del Mare Nostrum, com en temps passats vam rebre de mar enllà déus, conreus, artefactes, homes, dones i paraules que acabarien conformant-nos com a poble.

D’aquesta manera, el nou treball discogràfic d’Urbàlia Rurana, De tornada a les ribes, es converteix en una expedició a través de la música popular valenciana i d’inspiració mediterrània. Al repertori de l’àlbum, format per 19 cançons, apareixen ritmes tradicionals de la nostra terra (jota, fandango, seguidilles, saloma, masurca, pasdoble i albades) passats pel sedàs del quintet. També podem ballar al ritme de la bisagna, la polca i la giga de Quattro Province, d’un hassapiko de Lesbos i d’una tarantel·la de la Campània, alhora que gaudim d’una melodia del repertori klezmer i d’una tonada de Gascunya. Per últim, hi ha composicions pròpies de la formació i peces d’antics companys com Maurizio Martinotti i Xampo Llobat.

Per a les lletres, Urbàlia Rurana ha fet servir cobles populars de les comarques valencianes, versos de poetes antics, com l’andalusí Ibn al-Labanna (en versió de Josep Piera), i contemporanis, com el valencià Marc Granell. També s’han emprat textos de Joan Soler i Amigó, Rosabel Gumbau i Toni Torregrossa.

El títol del disc té el seu origen en el poema “Esbós de xiquet eixint d’escola” que Marc Granell va escriure per al desé aniversari de La Nostra Escola Comarcal (Picassent). Uns versos que volen expressar l’esperança en el futur representada en l’infant que rep l’herència i, a més, l’afany de superació d’un poble a través de l’ensenyament, amb la mar com a evocació principal.

De tornada a les ribes es presentarà el divendres, 19 de maig, al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona dins de la programació del 30Tradicionàrius.

0