Besarabia, trio de folk d’inspiració mediterrània, publica el seu primer llarga durada, Ritmos, trenzas y gatos. Amb un únic single de sis cançons editat al 2013, el grup va decidir fa uns mesos que havia arribat l’hora de plasmar a l’estudi i amb la millor qualitat possible tot allò que havia aprés sobre les taules. Així, l’àlbum retrata el millor moment de la formació, que es va adjudicar les últimes edicions dels certàmens Burgos, raíz y evolución i UrduFolk d’Urduña (Biscaia) als mesos de juliol i setembre del 2016, respectivament. La publicació del disc ha estat possible gràcies a la col·laboració de 118 persones a través de la plataforma de micromecenatge Verkami.

Ritmos, trenzas y gatos és una proposta eclèctica de 13 temes tradicionals del mediterrani i composicions molt personals dels components de la banda. Al repertori s’inclouen balls tradicionals balcànics (“Sandansko”, “Lazarsko horo” i “Cetvorno Sopsko horo”, tots ells de Bulgària); cançons populars del Mare Nostrum (com la dansa romaní “Kerem eyle” de Sèrbia); melodies klezmer (“Bukoviner freylekhs”, “Doyna” i “Danza de los titiriteros”); i tonades otomanes (“Naz bari” de l’Azerbaidjan). D’altra banda, els membres de Besarabia han aprofitat els seus coneixements i investigacions per a concebre quatre peces pròpies. Una d’elles, “Cau la mà”, està dedicada als refugiats.

El grup va nàixer ara fa 4 anys fruit de la trobada i la complicitat de tres músics provinents d’estils diferents. La violinista barroca Heidi Erbrich és capaç d’interpretar melodies jazz, rock i de quasi tot el món. Eixa versatilitat li permet codirigir l’orquestra Florilegium Musicum als Països Baixos, actuar amb el grup de càmera In Stil Moderno i ser membre del conjunt holandés de folk-funk Red Herring. D’altra banda, Jaume Pallardó es va endinsar en la música quan era un xiquet. De jove es va interessar pel rock, el ska i el jazz, fins que va descobrir els instruments de corda polsada del Mediterrani i Àsia. Entre els seus projectes figuren Difonies Jazz Combo, La Banda del Pepo i Udiva. Per últim, Eva Maria Domingo, músic i actriu, compta amb una llarga trajectòria en el panorama musical i actoral. El seu caràcter inquiet l’ajuda a compaginar nombrosos projectes de teatre amb la seua vessant més musical, on s’ha especialitzat en percussió (sonoritats medievals, àrabs, mediterrànies o balcàniques) i en cant.

La producció del disc ha estat a càrrec de Besarabia. Per a la gravació i mescles el trio ha confiat en Constantino López. Aquest músic murcià, un home inquiet apassionat pel folk i els ritmes populars, toca la guitarra, el llaüt àrab i el bouzouki irlandés, entre d’altres instruments. A més, ha format part de grups com Taray, Malvariche i L’Ham de foc, conjunt amb el qual va recórrer Europa. També va participar en les sessions d’enregistrament de El fill del llop d’Efrén López i dels àlbums d’intèrprets com Civilización Cero, Azarbe i Manuel Luna, entre d’altres. Per últim, és responsable de l’estudi Primavera en el Atlas d’Alhama de Múrcia, on s’han editat les pistes corresponents als setze instruments que Besarabia ha fet servir per al seu debut discogràfic.

La posada en escena del trio és ben particular. El seu directe es desenvolupa com si d’un viatge es tractara, recorrent les músiques de la península balcànica, una terra de confluència de tots els pobles que al llarg dels segles han viatjat d’orient a occident. A més, els seus espectacles sempre intenten sorprendre al públic i fan que aquest es transporte gràcies a una selecció exquisida de danses i composicions tradicionals acompanyades d’acurats arranjaments.

Ritmos, trenzas y gatos es presentarà oficialment el 2 de setembre a l’Associació Cultural i Ecologista Ojalá de Llíria. Posteriorment, Besarabia actuarà a les Nits d’oci i cultura del Centre Instructiu d’Art i Cultura de la Vall d’Uixó (16 de setembre); al Teatre Círculo del barri de Benimaclet (29 de setembre); a l’escola de música i art El Cant del Cantó de La Canyada de Paterna (30 de setembre); a la Fábrica de Hielo de València (5 de novembre); i al festival Etnomusic Tardor al Centre Cultural La Beneficència del cap i casal (23 de novembre).

0